Škola dokumentarnog filma 2018./2019.

ZAVRŠNI FILMOVI POLAZNIKA/CA:

  • Ivan GrgurSigurno mrtvi, Škola dokumentarnog filma 2019., 10’48”

Ivan Grgur_Sigurno mrtvi 4

Koliko puta možeš umrijeti od straha prije no što budeš sigurno mrtav?

Ovaj kratki dokumentarni film odgovara na to pitanje pokušavajući gledatelju vizualno približiti surealni svijet u kojem žive njegovi protagonisti. Svojevrsni uvod u google hipohondriju za početnike: od prve samodijagnoze, preko borbe s liječnicima pa sve do sasvim izvjesne skore smrti. Protagonisti koji su ljuti što ne mogu dobiti službenu potvrdu za vlastite pretpostavke, a lov na bolesti postaje bolest per se. Film koji hoda po tankoj granici između tragedije i komedije.

 

  • Tin Meze: Davi bližnjeg svoga, Škola dokumentarnog filma 2019.,6’20”

tin meze davi bliznjega svogaFilm prikazuje pojedince kojima brazilski jiu-jitsu kola žilama i ispunjava svaki dan života. S nama dijele što je toliko strastveno u tome kada se znojni muškarci međusobno zele udaviti.

 

  • Zrinka Ratković: Kumrovec revisited, Škola dokumentarnog filma 2019.,11’45”

Zrinka novoTa je zgrada projektirana za grandiozne stvari, koje se nisu stigle dogoditi. Djeca, koja su kasnije igrom sudbine doselila, neopterećena političkim karakterom zgrade, pretvorila su je u jedno veliko igralište. Da smo uspjeli, kao ta djeca, pokidati spone između prostora i njegove prošlosti, ljepota zgrade ne bi se danas, pod teškom stigmom pogrešne ideologije, mrvila u ništavilo.

 

  • Ivan Šaravanja#buna, Škola dokumentarnog filma 2019.,9′

Ivan Saravanja_BUNAGodine 1573. zagorski seljaci dižu bunu protiv svojih gospodara.

 

  • Bernarda Cenkovčan: Sretan rođendan, mama!, Škola dokumentarnog filma 2019.,6’04”

Screen Shot 2019-04-29 at 16.39.16Prikaz odnosa majke i kćeri ispunjen neispunjenim očekivanjima.

“Ne naručiš uvijek što ti se servira i ne servira ti se uvijek sve što naručiš.”

 

  • Lucija Ana Ilijić: Mjesto za bijeg, Škola dokumentarnog filma 2019.,8’49”

Lucija Ilijic_Mjesto za bijegIza brojnih sportskih dostignuća leži niz pokušaja da ispunim tuđu verziju uspjeha i time zaslužim ljubav, što shvaćam godinama kasnije. Odluka o odustajanju bila je jedini izlaz iz zatvorenog kruga.

 

  • Teo Morosin: Un quarto de secolo fa’( četvrtina stoljeća )Škola dokumentarnog filma 2019., 12′

Teo Morosin_Un quarto de secoloLorenzo je dvadesetpetogodišnjak iz Vodnjana koji ima drugačije životne vrijednosti od većine mladih danas.

 

  • Katarina Lukec:D26, Škola dokumentarnog filma 2019., 8’42”

Katarina Lukec_D26_2Film prikazuje priču o neasfaltiranoj dionici državne ceste 26, jedne od rijetkih takvih u Hrvatskoj. U filmu pratimo prizore dionice ceste duge oko 13 kilometara koja prolazeći kroz šumu više nalikuje na šumski put, a ne državnu cestu. Ti se prizori izmjenjuju i isprepliću s kazivanjima sugovornika koji žive u blizini te ceste. Jedina prilika, kako sugovornici navode, da se ta cesta asfaltira bila je prilikom posjeta Josipa Broza Tita 1967. godine tom kraju.

 

  • Barbara Radelja: Kozibrod, Škola dokumentarnog filma 2019.,10′55′′

Barbara Radelja_KOZIBRODJedno selo, jedna kuća, jedno brdo, jedna rijeka i četiri žene.

 

  • Sana Perić: Sentiš, Škola dokumentarnog filma 2019.,10’30”

r-Sana Peric_Sentis_still (5)Sentiš je kratki portret autorice koji obrađuje nama svima blisku temu – ljubav – koja nju okupira jednako snažnim intezitetom počevši od rane mladosti pa sve do zrele dobi. Što o tome misle njeni najbliži? Ima li nade?