Škola dokumentarnog filma 2013./2014.

Škola dokumentarnog filma 2013./2014. održana je od 05.listopada 2013. do 17.siječnja 2014. u prostorima POGONA (Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade) i Multimedijalnog instituta Mi2 u Zagrebu.

Ove, kao i prošle godine, imali smo jedanastero polaznika koje je prošlo je kroz cijelu fazu pripreme i produkcije dokumentarnog filma gdje smo se vodili idejom potpunog osposobljavanja za korištenje kamere i montažnih programa, te stjecanja redateljskih vještina. Premijerne projekcije završnih filmova polaznika prikazani su 12.travnja 2014. u Dokukinu Grič. 

DSC_0125

Voditelji Škole:

 • Ana Hušman                                                                                                                        
 • Igor Bezinović                                                                                                              
 • Nebojša Slijepčević                                                                                                          
 • Oliver Sertić  

Vanjski predavači:

 • Dinka Radonić                                                                                                          
 • Hrvoslava Brkušić                                                                                                          
 • Vanja Jambrović                                                                                                              
 • Vlada Božić  

Gostujući predavači:

 • Boris Mitić (Srbija): Kompletan uvid u savremeni dokumentarni film u pet crteza i jednoj polemici
 • Wojciech Staron (Poljska) – Gdje dokumentarac susreće fikciju                                          
 • Filip Remunda (Češka) – Dokumentalna komedija

 


Polaznici Škole dokumentarnog filma 2013. /2014. su:

Sabina Mikelić
Paula Bobanović
Tea Vidović
Marta Klepo
Fran Makek
Ivana Biočina
Hrvoje Hafner
Darko Bizjak
Katarina Zlatec
Ante Zlatko Stolica
Marta Klarić

Završni filmovi postavljeni su na Vimeo stranici skole dokumentarnog filma!


 

ZAVRŠNI FILMOVI POLAZNIKA:

 • Marta Klarić: Uspomena (17 min)

‘Uspomena’ je mali osobni projekt nastao zbog želje da se zabilježi ono što se ne želi zaboraviti te s ciljem da se vizualiziraju i zadrže neka sjećanja, koja još uvijek postoje, ali mogu zauvijek izblijediti. Autorica pokušava od niza fragmenata stvoriti sliku o svojoj pomalo ekscentričnoj baki i njihovom odnosu te se, stvarajući uspomenu na sadašnjost, u paralelnoj narativnoj liniji prisjeća svoga djeda. Može se reći da film tako sadrži dvije uspomene, jednu unutar druge. Prva je ispričana, a druga prikazana.

 • Paula Bobanović: Najbolja stvar u životu (12 min)

Mislio je da će cijeli život ostati kuhar-hobist. A onda ga je splet životnih okolnosti natjerao da napusti siguran posao i odvaži se ostvariti snove. Napustio je posao u muzeju da bi otišao u Lyon u kuharsku školu. U filmu će ispričati što mu se sve dogodilo u međuvremenu i kako provodi dane dok s nestrpljenjem čeka odlazak u Francusku.

 • Fran Makek: Schumaherov san (3 min)

Michael Schumaher, najtrofejniji vozač u povijesti formule jedan, ozlijedio je glavu nakon pada na skijanju u francuskom Meribelu. Već nekoliko mjeseci nalazi se u komi. Sanja.

 • Ante Zlatko Stolica: Svaki dan je Božić (10 min)

Ovaj kratki dokumentarac prati svakodnevicu autorove obitelji. No, unutar svakodnevne rutine autor vodi i tajni projekt. Kako film odmiče, sve više se nameću pitanja: kada će i na koji način obitelj otkriti što se događa? I najvažnije, kakve će biti njihove reakcije?

 • Ivana Biočina: Škanjac (10 min)

Ivek i Štef lutaju šumom, poljem, oranicom, i promatraju. U lutanju su uvijek nadomak neobičnom događaju. Susreću fazane i koke, nalaze lisičju rupu, uočavaju sumnjivi traktor, škanjca mišara i čaplje dangube. Oni gospodare sitnom divljači u lovištu br. I/109.

 • Katarina Zlatec: Neko lijepo mjesto (12 min)

U svom rodnom gradiću, autorice uz pomoć sugrađana pokušavaju pronaći novo, lijepo mjesto gdje još nisu bile. Sugrađani im odgovaraju na pitanja, a njihovi odgovori kreiraju portret malog podravskog gradića te implicitno otvaraju pitanje: koliko nas prostor ograničava i na koji se način možemo nositi s njim.

 • Marta Klepo: Važno ti je u toj ljubavi… (8 min)

92-godišnja prateta i 30-godišnja unuka njezinog pokojnog brata imaju vrlo prisan odnos. Osim sto komuniciraju gotovo svakodnevno i razgovaraju o mnogim temama, dijele i svjetonazor. Njihove su sličnosti očite – nećakinja doslovno živi u pratetinom stanu i vodi modernu verziju života koju je prateta proživjela pred pedesetak godina. Kad se nećakinja susretne s problemom koji ne može sama riješiti, obraća se prateti s nadom da će joj njezino iskustvo pomoći.

 • Darko Bizjak: Čim trava naraste (15 min)

Neostvarene ambicija i skriveni talenti u odnosu dva prijatelja. Koliko je teško nešto pokrenuti?

 • Tea Vidović: Snajka traži sreću (15 min)

Nedavno udata djevojka Tea odlazi sa svojim suprugom Mirsadom u posjet njegovoj obitelji na Kosovo. Zbog raznih okolnosti, Mirsadova obitelj nije bila na vjenčanju u Zagrebu te je ovo prvi posjet Kosovu odkad su njih dvoje u braku. Mirsadova obitelj mnogo cijeni i njeguje tradiciju koja oblikuje živote unutar njihove aškalijske (romske) kulture. Prvi bračni posjet Kosovu otvara teme o kojima Tea i Mirsad dosad nisu razmišljali: kako da živimo skladno unutar dvije kulture koje su potpuno suprotne jedna drugoj? Možemo li pronaći način koji će i jedne i druge učiniti sretnima?

 • Sabina Mikelić: Motori (20 min)

U filmu pratimo odnos oca i sina – autoričinog brata i nećaka, kroz zajedničku ljubav prema motorima. Tinejdžer Marino, slobodno vrijeme provodi vozeći automatik motor sa prijateljima po otočkim plažama i poljima. Otac koju mu isprva to brani, saznaje da dječak ipak posjeduje motor. Autorica kroz film suočava oca sa sinom, te oboje premošćuju generacijski jaz i obiteljske uloge kroz zajedničku strast.