ŠTO SMO

VIZIJA

Popularizacija kreativnog dokumentarnog filma kroz intenzivni višemjesečni obrazovni proces, predavanja i aktivni rad s namjerom dijeljenja znanja i vještina potrebnih za samostalnu izradu dokumentarnog filma u interaktivnom i poticajnom okruženju.

PRINCIPI RADA I METODE

Zasnovana na ideji da je filmski medij danas dostupan svima i da se svatko može izraziti jezikom filma. Škola dokumentarnog filma iz godine u godinu pomaže svojim polaznicima/cama usvojiti osnovne i napredne vještine potrebne za snimanje vlastitog dokumentarca.

Za razliku od tradicionalnog načina podučavanja filma, koji proces razlaže na odvojene faze i postupke, u Restartovoj Školi stvaranju filma pristupa se kao cjelovitoj djelatnosti.
Polaznici prolaze jedinstveni program i stječu znanja i vještine iz osnova snimanja i korištenja pripadajuće opreme, montaže slike i zvuka, produkcije, dramaturgije i režije.

Program se temelji na pet međusobno povezanih filmskih vježbi.
Vježbe i predavanja organiziramo u većim i manjim grupama, radu u parovima te individualnom radu, a posebnu pažnju posvećujemo analizi različitih filmova i filmskih postupaka. Pet osnovnih vježbi nadopunjene su nizom manjih zadataka za razvoj tehničkih vještina, percepcije, kreativnosti i kritičkog mišljenja.

Polaznicima/cama pomažemo da pronađu svoj vlastiti izričaj, način, govor kroz medij filma, te da po završetku budu spremni zakoračiti u svijet dokumentarizma i aktivno sudjelovati na sceni.

Restart je dobro opremljen opremom za audio i video snimanje te montažom za sliku i zvuk. Svim polaznicima Škole omogućeno je korištenje naše AV opreme – kamera, audio snimača, mikrofona, stativa i montaže ukoliko nemaju mogućnost korištenja vlastite. Tehnička podrška dostupna je kontinuirano tijekom trajanja programa.
Završni filmovi prije premijernog prikazivanja prolaze kroz profesionalan proces postprodukcije slike i zvuka te imaju daljnju lokalnu i međunarodnu distribuciju, dok se izbor najboljih prikazuje na Liburnia Film Festivalu.

Sve programe Restarta pokušavamo provesti kao sinergijsku cjelinu, tako i dio obaveznog dijela Škole čini program Masterclass kroz koji se polaznici upoznaju s relevantnim svjetskim autorima i autoricama dokumentarnog filma te s njima rade u individualnim sesijama. Program Dokukina imaju obavezu pratiti kroz školski program, a osigurana im je besplatna godišnja karta. Kroz naš posebni program Restart Laboratorij nastavljamo raditi s onima koji su spremni raditi na svom prvom filmu u profesionalnim produkcijskim uvjetima.

KAKVE POLAZNIKE TRAŽIMO

Tražimo znatiželjne, angažirane, kritične, društveno osviještene, solidarne, radišne, filmski neopredijeljene, spremne riskirati, dokumentirati i eksperimentirati.

Školsku generaciju čini desetak polaznika/ica godišnje, različitih stavova, pozicija, stručnosti, obrazovanja, interesa i starosti (18+). Kroz naš rad potičemo diskusiju, međusobnu razmjenu znanja, solidarnost, suradnju, intergeneracijsko učenje i dijeljenje, što smatramo posebnom vrijednošću Škole.

USPJESI I POSTIGNUĆA

Škola dokumentarnog filma pokrenuta je 2011. godine. Kroz naš program dosad je prošlo više od sto polaznika/ca koji/e su napravili/e više od 500 filmskih vježbi, od čega stotinjak završnih’ filmova, kasnije prikazivanih na brojnim domaćim i međunarodnim festivalima i javnim projekcijama.

Škola dokumentarnog filma više od deset godina obrazuje nove generacije filmskih autora i autorica, buduće aktivne sudionike kulturne scene, buduće studente i studentice Akademije dramske umjetnosti i Akademije likovnih umjetnosti. Naglaskom na sudjelovanju i aktivnoj participaciji želimo popularizirati dokumentarnu formu kroz širu dostupnost obrazovanja koje omogućuje široj javnosti veće razumijevanje filma i produkcijskih procesa.

Posebno nas veseli upravo nastavak života tih filmova koje osim na raznolikim festivalima, prikazujemo i u kino dvoranama, različitim prikazivačkim platformama (knjižnice, udruge, klubovi mladih…) i televiziji, te tako dopiru do široke publike.

Javna prikazivanja omogućuju autori(ca)ma da svoje ideje komuniciraju s najširom javnošću i potiču daljnju raspravu o njihovim temama (ili njima važnim temama). Time komuniciraju i što ih je potaklo da se (počnu i) nastave baviti (dokumentarnim) filmom.

Filmovi Škole prikazani su, između ostalih i u natjecateljskim programima Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Oberhausenu, Međunarodnom festivalu srednje i istočnoeuropskog filma goEast i ZagrebDoxu. Među više od dvadeset festivalskih nagrada ističemo Zlatnu medalju na Međunarodnom festivalu neprofesijskog filma UNICA te nagrade na 25 FPS-u, Salonu mladih, 50. jubilarnoj Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva, STIFF-u, FEKK-u i drugima.

ŠTO MOGU NAKON ŠKOLE DOKUMENTARNOG FILMA?

Nakon završetka ŠDF-a, polaznici/ice sa svojim filmovima redovno sudjeluju na domaćim i međunarodnim filmskim festivalima i revijama (Dani hrvatskog filma, Revija filmskog i video stvaralaštva, Tabor film festival, 25 FPS, Festival mediteranskog filma Split, Pula FIlm Festival, Međunarodni festival kratkometražnog filma u Oberhausenu, goEast i dr.). Mnogi upisuju studijske programe na Akademiji dramske umjetnosti i Akademiji likovnih umjetnosti, nastavljaju rad u profesionalnim produkcijama dokumentarnog i eksperimentalnog žanra, pojedini i u širem polju profesionalnog i/ili amaterskog kulturnog djelovanja.

Najvažnije nam je da ostanu aktivni na kulturnoj sceni i da ih viđamo u kinu. 🙂