2014./2015.

GOSTUJUĆI PREDAVAČI I MASTERCLASS PREDAVANJA:

Joshua Oppenheimer

Joshua OppenheimerJoshua Oppenheimer je više od deset godina radio s paravojskama, odredima smrti i njihovim žrtvama, istražujući odnose između političkog nasilja i njihove slike u javnosti. Obrazovao se na Harvardu i koledžu Central St. Martins u Londonu. Radio je kao viši istraživač na projektu Genocid i žanr Britanskog savjeta za umjetnost i humanističke znanosti te je objavio brojne radove na tu temu. Njegov dugometražni prvijenac “Čin smaknuća” ( “The Act of Killing”, 2013.) osvojio je 72 nagrade na međunarodnim festivalima, među ostalima Europsku filmsku nagradu za najbolji dokumentarac, BAFTA nagradu te bio nominiran za Oskara.

Jedan od najprogresivnijih filmskih autora današnjice predstavio je svoju metodu dokumentarističkog rada baziranu na intervencijama stvarnosti i glumačkim izvedbama, metodu koju je primijenio u radu na svoja dva nagrađivana i slavljena filma “Čin smaknuća” (2013.) i “Pogled tišine” (2014.). Govorio je o svom režijskom stilu temeljenom na kombinaciju fikcije i ne-fikcije, fantazije i stvarnosti, i o namjeri portretiranja političkih i društvenih noćnih mora, poput situacije u Indoneziji kojom se bavio u svoja dva filma. Bilo je riječ i o stvaranju odnosa između filma, društvenih trauma i osobnih sjećanja – tema koju Joshua smatra ključnom za suvremenu kinematografiju i kojoj je on osobno posvetio svoj filmski opus.


 

Martichka Bozhilova

Martichka+Bozhilova+Boy+King+Portraits+2011+dPGx7kt5XyQl

Martichka Bozhilova je producentica u bugarskoj produkcijskoj kući Agitprop, osnivačica i direktorica Balkan Documentary Centre članica je izvršnog odbora EDN (European Documentary Network)bila je članica žirija na festivalima DOK Leipzig IDFA 2014. te je jedna od najuspješnijih europskih producentica dokumentarnog filma. Njeni su filmovi prikazani i nagrađivani na festivalu u Cannesu, Berlinu, IDFA-i, Torontu, Sundanceu, Tribeca Film Festivalu… Nalazi se na popisu 100 najutjecajnijih žena u Bugarskoj, a Forbes ju je uvrstio među 7 najutjecajnijih bugarskih kreativnih vizionara. Među njenom filmografijom nalaze se filmovi “Georgi i leptiri” (nagrada Silver Wolf, IDFA 2004), “Posljednji crnomorski gusari” (Visions du Reel, Hot Docs 2013) i “Ljubav i inženjerstvo” (Tribeca 2014). 

Martichka Bozhilova održala je svoj masterclass “Tajne koprodukcijskih suradnji – lokalno i globalno u svijetu dokumentarnog filma” u kojem je objasnila kako učiniti filmske projekte globalno relevantnima i atraktivnima, kako ostvariti puni potencijal filmske priče i na koje stvari treba obratiti pažnju pri pisanju projektnih prijedloga i prikupljanju financijskih sredstava za projekt. 


 

Arash T.Riahi

MV5BMTM5ODYwNDE4MF5BMl5BanBnXkFtZTgwNzE3MzQxMDE@._V1_SY317_CR10,0,214,317_AL_

Arash T. Riahi rođen je 1972. godine u Iranu, a 1982. je doselio u Austriju gdje danas živi i radi. Diplomirao je film i humanističke znanosti u Beču, nakon čega je angažiran kao freelancer na austrijskoj televiziji ORF, uglavnom u području kulture i umjetnosti. 1997. godine osnovao je produkcijsku kuću Golden Girls www.goldengirls.at koja je producirala brojne dokumentarne, igrane i eksperimentalne filmove nagrađivane s više od 60 međunarodnih filmskih nagrada. Neki od njih su igrani film Exile Family kao i dokumentarni cross medijski projekt Svakodnevna ponuda/Everyday Rebellion čiju režiju potpisuje zajedno sa svojim bratom Armanom. Najveći uspjeh donio mu je dugometražni igrani film For a Moment of Freedom, koji je osvojio 31 nagradu, a 2010. Godine bio je austrijski kandidat za Oscara. Trenutno je aktivan kao dramaturški savjetnik i gost predavač na međunarodnim filmskim radionicama, poput scenarističke radionice SOURCES 2 te kao predavač na Filmskoj Akademiji u Beču.

Arasha T. Riahi održao je masterclass ”Kako uspješno spojiti film i cross medijske platforme” u kojem je objasnio kako sa scenarističke, redateljske i producentske strane uspješno spajati filmove sa cross medijskim platformama te nam pobliže objasnio na koji način je cross medija već promijenila suvremeni filmski jezik.

Danas se cross medijske platforme sve češće integriraju u filmsko stvaralaštvo, no još uvijek postoji relativno mali broj projekata koji su uspješno spojili klasičnu filmsku formu i internetski medij. Svakodnevna pobuna / Everyday Rebellion Arasha T. Riahija jedan je od onih za koji možemo reći da je uspio. Riječ je o projektu koji predstavlja sjajan primjer pametno osmišljene i uspješno realizirane kombinacije dokumentarnog filma i prateće cross medijske platforme. Cilj cjelokupnog projekta je promocija nenasilnih građanskih protesta diljem svijeta, od Damaska, do New Yorka, od Teherana do Kiewa, od Istanbula do Madrida…. Film prati pokrete nenasilnog građanskog aktivizma poput španjolskog 15M pokreta, američkog Occupy Wall Street, ukrajinskog Femen, ali i manje poznate iranske i sirijske aktiviste kao i legende nenasilnog građanskog aktivizma poput YES Men, Reverend Billy ili nama bližih, Srđe Popovića iz pokreta Otpor. Drugi dio projekta sastoji se od cross medijske platforme everydayrebellion.net koja je postavljena kao interaktivni internetski priručnik za organizaciju nenasilnih protesta i akcija.


César Charlone 

cesarcharlone_800Snimatelj, redatelj i scenarist, rođen u Urugvaju 1958. godine. Živi u Brazilu. S redateljem Fernandom Meirellesom surađivao je na tri filma (Božji grad, Brižni vrtlar i Sljepoća). Za Akademijinu nagradu za najboljeg direktora fotografije nominiran je za svoj rad na filmu Božji grad. Godine 2007. režirao je svoj prvi igrani film,WC za papu, koji je bio službeni urugvajski kandidat za Akademijinu nagradu za najbolji film na stranom jeziku na 80. dodjeli Oscara.

Restart i Zagreb Film Festival organizirali su masterclass Césara Charlonea, urugvajsko-brazilskog direktora fotografije i kandidata za Oscara (Božji grad, Brižni vrtlar, Sljepoća, Nasukani, WC za papu), koji je govorio o svojem iskustvu u stvaranju zapanjujućih pokretnih slika za Fernanda Meirellesa, Spikea Leea, Tonyja Scotta, svog djeda, svog oca i… za sebe samog.


Jørgen Leth 

lethJørgen Leth je redatelj i scenarist rođen 1937. u Danskoj. Smatra se jednim od vodećih autora eksperimentalnog dokumentarnog filma. Njegov najcjenjeniji film je Savršen čovjek iz 1967. godine koji je ubačen i u Pet zapreka – zajednički film Letha i Larsa von Triera iz 2003. Bio je kreativni savjetnik Danskog filmskog instituta (od 1971. do 1973. i od 1975. do 1977.) i predsjednik odbora Instituta (od 1977. do 1982). Osim toga, profesor je na Danskoj filmskoj školi u Kopenhagenu i na državnoj školi Studio Center u Oslu. Predavao je i na UCLA-i, Berkeleyu, Harvardu i drugdje.

U 90-minutnom, opuštenom razgovoru s autorom dokumentarnih filmova Borisom Mitićem, legendarni danski redatelj, pjesnik i sportski komentator Jørgen Leth govorio je o poeziji sporta, sportu režiranja i režiranju poezije. Samo na engleskom jeziku. Inserti iz filmova: Savršen čovjek, Nedjelja u paklu, (Novi) prizori iz Amerike, Haiti Untitled, Pet zapreka i Erotični čovjek.

Organizirano u suradnji Restarta i Zagreb Film Festivala.