sdf-hamb-b

Udruga Fade In, Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA i Udruga Restart pozivaju sve zainteresirane na predavanje renomirane estonske sveučilišne profesorice, redateljice i producentice Marianne Kaat, koje će se održati u subotu, 5. prosinca, u 14h na temu izgradnje lika i značenja rada s protagonistima u različitim fazama nastajanja dokumentarnoga filma. Ulaz besplatan!

Marianna_Kaat_2012

Marianna Kaat je međunarodno nagrađivana producentica i redateljica, jedna od najuspješnijih estonskih dokumentaristica. Diplomirala je i doktorirala na Akademiji St. Petersburg State Theatre Arts u Rusiji. Tijekom svoje uspješne karijere u filmskoj industriji radila je kao scenaristica i redateljica (Eesti Telefilm Studio), nakon čega je pet godina bila menadžerica na estonskoj nacionalnoj televiziji (ETV). Nezavisnu produkciju Baltic Film Production (BFP) osnovala je 1998. godine i od tada je producirala i režirala brojne TV serije i dokumentarne filmove za domaće i inozemno tržište.

Njezini zapaženiji filmovi − A Working Title: Wunderkind (2012.), Pit No. 8 (2011.), Lobotomy (2010.), Kalinovski Square (2007.) i The Last Phantoms (2006.) − prikazivani su diljem svijeta i osvojili su brojne domaće i međunarodne nagrade. Pri estonskome Baltic Film and Media School predaje dokumentarizam na preddiplomskome i poslijediplomskome specijalističkom studiju.

Kao gošća mentorica sudjelovala je na brojnim radionicama za producente, filmskim školama i sveučilištima izvan Estonije.

Članica je udruženja European Documentary Network (EDN), jedna od osnivačica Estonian Documentarians Guilda. Članica je i zajednice Estonian Journalists Union. Dobila je priznanje The European Trailblazer na konferenciji MIPDoc 2009. u Cannesu.
Marianna Kaat održat će predavanje o značaju i važnosti rada s protagonistima u različitim fazama nastajanja dokumentarnoga filma i o svom iskustvu u tome području.
Predavanje je dio edukativnoga programa U fokusu – izgradnja lika u dokumentarnome filmu, koji provodi Fade In.
Financijsku potporu ovomu programu osigurali su Hrvatski audiovizualni centar i Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA.