sdf-hamb-b

Masterclass Jasmile Žbanić – režija dokumentarnog i igranog filma

20. 5. 2016. DOKUKINO KIC

Udruga Restart organizira masterclass predavanje jedne od najnagrađivanijih bosanskohercegovačkih redateljica Jasmile Žbanić. Pozivamo vas sve da nam se pridružite u utorak 24. svibnja od 20:00 sati u MM Centru u Savskoj 25 i poslušate Jasmilino predavanje o sličnostima i razlikama režijskih stilova u dokumentarnom i igranom filmu.

jasmila zbanic

Na ovom masterclassu fokusirat ćemo se na Jasmiline dramaturške i režijsko stilske odluke koje je birala režirajući svoje igrane i dokumentarne filmove, te će nam pojasniti što po njenom iskustvu čini suštinsku razliku režije igrane i dokumentarne forme.

Prije masterclassa od 19 sati u MM Centru publika će moći pogledati jednosatni dokumentarni film Jasmile Žbanić ‘Jedan dan u Sarajevu’ koji je sniman povodom stote godišnjice ubojstva austrougarskog prijestolonasljednika Franje Ferdinanda. 

Masterclass predavanje će moderirati redateljica i producentica Dana Budisavljević autorica nekih od najuspješnijih domaćih dokumentaraca koja trenutno razvija svoj igrano dokumentarni film o Diani Obexer Budisavljević, Austrijanki koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata pokrenula akciju spašavanja djece iz logora Nezavisne države Hrvatske. 

Ulaz na masterclass koji počinje u 20 sati je slobodan, a ulaz na projekciju filma ‘Jedan dan u Sarajevu’ od 19 sati naplaćivat će se 15,00 kuna. 


Jasmila Žbanić rođena je u Sarajevu. U istom je gradu diplomirala na ASU na Odsjeku za filmsku i kazališnu režiju. Njeni su radovi prikazivani na filmskim festivalima i izložbama širom svijeta. Jasmilin film Grbavica osvojio 2006. godine u Berlinu Zlatnog medvjeda te Nagradu ekumenskog žirija i Nagradu za mir. Na putu, Jasmilin drugi dugometražni film, premijerno je prikazan 2010. na Berlinaleu, nakon čega je osvojio brojne nagrade. Sve njezine filmove producirala je Deblokada, umjetnička organizacija koju je utemeljila.