sdf-hamb-b

Škola dokumentarnog filma ugostila je drugu godinu zaredom srbijanskog multimedijalnog autora Miloša Tomića, koji je od 1. do 3. prosinca održao predavanja i intenzivne radionice za ovogodišnje polaznike i polaznice programa.

IMG_3679

Miloš Tomić je rođen 1976. godine u Beogradu. Diplomirao je na filmskoj režiji na Akademiji dramskih umetnosti 2001. godine u klasi profesora Miše Radivojevića, a magistrirao na filmskoj akademiji FAMU u Pragu 2006, na odseku multimedijalne animacije u klasi profesora Petra Skale. 2013. godine je i doktorirao na FAMU sa tezom “Dragocenost odbačenih predmeta – đubreta, kao materijala za film, animaciju, fotografiju…”. Tijekom studija bio je stipendisani gost-student u Madridu 2005., kao i na UDK akademiji u Berlinu 2007. godine.

Od 2010. stalni je suradnik manifestacije Pesničenje, a već nekoliko godina i profesor na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu, na Odseku za digitalnu umetnosti i nove medije.

Kao autor izlagao je na brojnim izložbama širom regiona i Europe. Poznat je po svojim eksperimentalnim filmovima i video radovima, muzičkim spotovima za neke od lokalnih bendova, kolažima i umjetničkim akcijama. Kroz neposredan rad sa studentima i mladima, obišao je svijet držeći radionice o trik-animaciji i stvaralaštvu, sudjelujući na festivalima od Francuske, Norveške, Italije ili Špnjolske, preko Makedonije i Estonije sve do Kine, Argentine i Burme.

Njegova umjetnička karijera dobija novi zamah 2013. godine, kada je zajedno sa Vladimirom Perićem bio predstavnik Srbije na Venecijanskom Bijenalu, sa svojim projektom Muzikalni dnevnici, sačinjenim od kratkih filmova u kojima svakodnevne, često obiteljske, kuhinjske situacije postaju amaterske muzičke improvizacije.