sdf-hamb-b

Masterclass Jespera Osmunda u Dokukinu KIC

16. 11. 2015. DOKUKINO KIC

Restart Zagreb Film Festival pozivaju Vas na masterclass predavanje renomiranog danskog montažera Jespera Osmunda koje će se održati u Dokukinu KIC (Preradovićeva 5) u četvrtak 19.11. u 17:30 sati. Ulaz na masterclass je slobodan!

Danski filmski montažer Jesper Osmund podijelit će s publikom svoje 25-godišnje filmsko iskustvo. Osvrnut će se na svoj rad i kako doživljava svoju ulogu montažera, a osobito pripovjedača, kako se posvećuje stvaralačkom procesu i kako surađuje s redateljima.

Jesper Osmund

Jesper Osmund montirao je svoj prvi dugometražni film 1991. godine, nakon što je godinama radio kao asistent montaže. Zatim je montirao još nekoliko dugometražnih i kratkometražnih igranih filmova, mini-serija i stotine reklama, sve dok se sredinom devedesetih nije odlučio prebaciti na dokumentarne filmove. Do danas je montirao više od 50 dokumentaraca, od kojih su mnogi prikazivani i nagrađivani na festivalima poput IDFA, Sundance, Berlinale, HotDocs, a među važnijim nagradama koje su osvojili njegovi filmovi je i Emmy Award. Posljednjih je godina uglavnom usredotočen na međunarodne dugometražne dokumentarne produkcije. Redovito drži seminare i predaje na Pitching i RoughCut radionicama u organizaciji EDN-a, IDF-a i IDFAcademyja. Neki od novijih filmova na kojima je radio su: Harbour Of Hope, kontroverzne Banane!*, prikazane na više od 100 festivala, zatim Long Distance LoveImagenThe Well i Together.

Prije masterclassa s početkom u 16 sati publika će imati priliku na besplatnoj projekciji pogledati jedan od filmova koje je montirao Jesper Osmund. Riječ je o švedsko danskom dokumentarnom filmu Banane!*, redatelja Fredrika Gerttena.

Glavni junak filma je odvjetnik Juan «Accidentes» Dominguez kojeg pratimo dok radi na svojem dosad najvećem slučaju. U ime dvanaest radnika tvrtke Nicaraguan banana tuži korporaciju «Dole Food» zbog upotrebe zabranjenih pesticida koji uzrokuju sterilnost. Film prati tijek pravnog spora s korporacijskim divom te baca novo svjetlo na politiku hrane. Korporacija «Dole Food» tužila je redatelja i producente nakon prikazivanja filma na Los Angeles Film Festivalu 2009. godine, što je rezultiralo povlačenjem sponzora i uklanjanjem filma iz natjecateljskog programa festivala. «Dole Food» odbacio je optužbe nakon burnih reakcija javnosti u koju se umiješao čak i švedski parlament, koji je preuzeo inicijativu prikazivanja filma.

Festivali i nagrade koje je film osvojio: Los Angeles Film Festival 2009; FICA International Festival of Environmental Film and Video 2010 – nagrada publike; Green Oscar 2010 – International Green Film Award; Berlinale 2010.