sdf-hamb-b

Masterclass predavanje Karpa Godine

13. 5. 2016. DOKUKINO KIC

Udruga Restart u suradnji sa Subversive Festivalom organizira masterclass predavanje jednog od najvažnijih predstavnika jugoslovenskog crnog vala Karpa Ačimovića Godine u ponedjeljak 16. svibnja od 19 sati u MM Centru gdje trenutno gostuje Dokukino Kic

Karpo-Godina

Iako je najpoznatiji kao snimatelj nekih kultnih djela iz povijesti jugoslavenskog filma kao što su Rani radovi Želimira Žilnika, Okupacija u 26 slika Lordana Zafranovića i Žena s krajolikom Ivice Matića, Karpo Ačimović Godina u životu je bio i montažer, sveučilišni profesor, režiser kazališnih predstava, opera i radio-drama, pa čak i operni pjevač. No, važnije od svega toga, režirao je i vlastite filmove, od kojih se posebno ističu kratkometražna remek- djela koja je nanizao u doba crnog vala između 1967. i 1972. Za razliku od svojih kolega, Godina je u njima preispitivao društveno-političku situaciju u zemlji na sasvim poseban, suptilno razbarušen, anarhičan i duhovit način, kao što možemo vidjeti u dokumentarcima Zdravi ljudi za razonodu i O ljubavnim vještinama ili film s 14441 kvadratom ili u dokumentarnoj TV seriji Ram za nekoliko poza. Na ovom masterclassu fokusirat ćemo se upravo na taj dio Godininog stvaralaštva, iako ćemo se dotaknuti i drugih tema (i dilema).  

Raspored programa:
19: 00 – 21:00 – masterclass predavanje, MM Centar, Savska 25
21:00 – 23:00 – projekcija tri epizode dokumentarnog serijala ”Ram za nekoliko poza” iz 1976. godine kojeg je , MM Centar, Savska 25

Masterclass predavanje će moderirati novinar i redatelj Ivan Ramljak, a ulaz na masterclass predavanje i na projekciju nakon je slobodan.


Karpo Ačimović Godina rođen je 1943. u Makedoniji. Većinu svojih kratkih filmova snimio je u produkciji tada vrlo agilnog i radikalnog novosadskog Neoplanta filma (zaslužni i za Rane radove i WR – Misterije organizma Dušana Makavejeva), koji je stradao u čistkama 1971. i 1972., kao uostalom i cijeli crni val. Nakon nasilne pauze od 1980. do 1990.  režirao je i tri dugometražna filma (Splav meduze, Crveni boogie i Umjetni raj), a već nekoliko desetljeća živi u Sloveniji, gdje je donedavno predavao filmsku režiju i fotografiju na ljubljanskoj akademiji. Dobitnik je Prešernove nagrade za životno djelo, najvećeg slovenskog priznanja za dostignuća na području umjetnosti.