sdf-hamb-b

Filmska snimateljica Marte Vold gostuje na Školi dokumentarnog filma

11. 12. 2022. DOKUKINO KIC

Od 17. do 18. prosinca 2022. u programu Škole dokumentarnog filma gostovat će norveška filmska snimateljica Marte Vold. Tom prilikom autorica će se predstaviti polaznicima Škole te će sudjelovati u seriji razgovora o njihovom radu. Marte Vold će održati i Masterclass u Dokukinu gdje će 19. prosinca govoriti o snimateljskom radu i upotrebi kamere u dokumentarnom filmu, ali i podzastupljenosti žena u snimateljskom poslu. Gostovanje Marte Vold realizira se uz podršku Veleposlanstva Kraljevine Norveške u RH.

Uoči masterclassa zagrebačka publika imat će priliku u Dokukinu KIC vidjeti dva filma na kojima je Marte Vold radila kao suredateljica i direktorica fotografije.
U subotu 17. 12. u 20:30 sati na programu je dokumentarac Divlji srodnici (2017.) Jumane Manne o Svjetskoj banci sjemena koja je smještena na norveškom otoku Svalbard, u blizini Sjevernog pola, svojevrsnoj Noinoj arci u kojoj je pohranjeno više od milijun uzoraka sjemenja biljaka iz čitavog svijeta. Film propituje važne teme kao što su bioraznolikost, održivi razvoj, klimatske promjene, korporativne politike i otpornost, a nagrađen je na CPH:DOX-u, Dokufestu i Sheffield IDF-u.

U nedjelju 18. 12. u 19 sati na programu je egzistencijalistička komedija Van sebe (2014.) Olea Giævera o muškarcu koji u krizi srednjih godina odluči ostaviti sve, spakirati ruksak i otići u prirodu. Čeka ga uglavnom mirna, na trenutke opasna avantura, jer koliko god zabavno bilo trčati gol po divljini, uvijek je moguće naletjeti na strance u neočekivanim trenucima. Film je dobitnik prestižne nagrade Europa Cinemas Label u Berlinaleu.

Marte Vold (1978.) studirala je na Nordland koledžu za umjetnost i film u Lofotenu,Nacionalnoj umjetničkoj akademiji u Oslu i Norveškoj filmskoj školi u Lillehammeru na kojoj je 2008. postala diplomirana snimateljica. Verzirana u likovnoj i filmskoj umjetnosti Marte Vold podjednako izlaže svoje redateljske i snimateljske radove u galerijama i kinodvoranama. Kratkometražni film Totem (2015.) koji je producirala i režirala prikazan je na prestižnom filmskom festivalu New directors, New films u MoMa-i, a 2018. korežirala je dugometražni dokumentarac Letters s Jerom Yunom. Kao direktorica fotografije Vold je posljednjih godina radila na nekoliko dugometražnih filmova, uključujući nagrađivani igrani film Van sebe (2014.) Olea Giævera, dokumentarce Wild Relatives (2017.) i Foragers (2022.) Jumane Manne koji su prikazani na Berlinaleu i u MoMa-i, Him (2021.) Gura Brusgaarda i Weight (2022.) Thomasa Østbyea. Vold trenutačno radi kao snimateljica i redateljica na svojem dugometražnom dokumentarnom projektu The Whale. Živi i radi u Oslu.